20 Причини - Защо Северен Кипър?

Людмил Лесичков 17 March 2021 16186

Турска република Северен Кипър (TRNC) е новата гореща точка в областта на имотите на Средиземноморието! Купувачи от Обединеното кралство, Източна и Западна Европа, Скандинавия и Близкия изток буквално се редят на опашка, за да си купят вила или апартамент в Северен Кипър.

Северен Кипър постепенно се превръща в една от най-популярните области за инвестиране в недвижими имоти. Особено привлекателен е за жителите на тези страни, чиито национални валути през последните години станаха по-слаби. Във връзка с валутната криза се появи спешна необходимост да се запази останалата част от капитала, за да се защитят активите от бъдещи рискове.

Тази статия изследва основните причини за това -  как ВИЕ можете да се възползвате от сигурна, евтина, но бързо развиваща се инвестиция в Северен Кипър в тази уникална икономическа зона извън еврозоната с международно население на жители от цял свят.

Северен Кипър е зона извън Европейският съюз.

Северен Кипър е зона извън Европейският съюз, което по-рано бе разглеждано като НЕ-предимство за мнозина, наскоро се превърна в огромен бонус и център за покупко-продажба на имоти в чужбина. Цените на имотите в Северен Кипър са свързани със стабилната лира стерлинги, която е фактическата международна валута в TRNC, като магазините и ресторантите също приемат свободно паунда, така както и турската лира. За разлика от това,  цените на имотите в много други дестинации по Средиземноморието (като Испания, Гърция или Южен Кипър) са в евро, което наскоро  загуби от своята стойност. В допълнение към това, нестабилният характер на гръцката банкова система, която очевидно засяга както Гърция, така и Южен Кипър, отклонява инвеститорите като цяло от тези страни. В Северен Кипър инвеститорите и купувачите на лайфстайл имоти имат "най-доброто от двата свята" - получават стойността на имотите си фиксирана към стабилна валута, като същевременно печелят и ниски разходи за живот (поради благоприятните валутни курсове спрямо турската лира), което прави храненето навън, пазаруване или обзавеждане на нов имот в Северен Кипър изключително достъпен.

 Климат.

Северен Кипър има средно 340 слънчеви дни в годината и най-високата зимна температура от целият Европейски съюз, като е по-топло дори и от Турция.

Достъпност.

Има две основни летища в Кипър: Ercan (Lefkosa) в Северната част и Летище Ларнака в Южен Кипър. Всеки търсещ имот с Европейски или общ паспорт, или с Шенгенска виза е със свободен достъп през глобалният център на летището в Ларнака, което предлага връзки с целият свят.  Летище Ерджан в Северен Кипър не изисква предварителни визи и следователно е подходящо за нешенгенски националности, които могат лесно и удобно да пътуват през Турция.

Сигурност и Ниска престъпност

Скорошно проучване, извършено от ValuePenguin, потвърди че Кипър е една от най-безопасните държави в света. Кипър е на 5та позиция в света сред 106 държави, които участваха в проучването, за най-безопасните държави в света. В допълнение към това, Кипър, е на първо място, за най-безопасното място за живеене и пътуване сред държави с под 5 милиона население.

Всички сте добре дошли.

Да, точно така, почти всички паспорти в света може да влязат или да живеят в Северен Кипър, без да се изисква предварителна виза.  Не само това, но почти всички националности може да купят имот в Турска република Северен Кипър! Веднага щом имаш адрес, можеш да кандидатстваш за Жителство в Северен Кипър (издаването му отнема 21 дни), което се подновява всяка година, стига да можеш да докажеш финансовата си стабилност и да нямате заразни или сериозни заболявания.

Предоставяне на разрешение за пребиваване

Щастливите собственици на имот в Северен Кипър може да кандидатстват за разрешение за пребиваване в държавата. Въпреки, че в южната част на острова има минимум на инвестиция от €300,000, в Северен Кипър няма такова изискване.  Процедурата е безплатна, отнема около 3 седмици. Собственици над 60 годишна възраст, може да живеят в Северен Кипър без разрешение за пребиваване. За да задвижи процедурата по предоставяне на разрешение за пребиваване, собстеникът трябва да отвори банкова сметка и да я финансира с определена сума (базирана на $10,000 за всеки член на семейството), за да докажат платежоспособността си. Разрешението за пребиваване трябва да се подновява всяка година.  След 7 години живеене в Турска република Северен Кипър можеш да кандидатстваш за гражданство.   

Цените на недвижимите имоти са по-ниски в сравнение с тези в Южен Кипър

Имотите в Северен Кипър са много по-достъпни в сравнение с Турция и много други Средиземноморски локации за същият стандарт имоти. Също така е по-ексклузивен, предлагайки уникална островна атмосфера. Въпреки това, все още е много далече от нивото на Южен Кипър. В Южен Кипър в градове на „първа линия“ (Лимасол, Пафос) обикновенно студио на брега на морето започва с цена от €130,000.

(Ако сте в Северен Кипър, за същият обект ще платите €50,000! Средната цена на m2 — от €1,000 до €1,200. Средната сума за имот в Северен Кипър е  €75,000. Обикновенно в новостроящите се сгради, оково 80% от апартаментите се продават в ранният етап на строителството).

Нарастваща себестойност на инвестицията

През последните няколко години цената на имотите в Северен Кипър значително се повишава. Всяка година цената на квадратен метър се увеличава с 10%.

Цените на имотите в Северен Кипър се увеличават до 10% в ключови инвестиционни зони. В другите райони цените са изключително стабилни. Това е в рязък контраст с падащите цени в други Европейски зони. Причината, поради която цените на имотите в Северен Кипър са толкова стабилни, е че имотите там се строят с частен капитал, а НЕ със заеми от международна банкова система. Следователно пазара на имоти в Северен Кипър беше изолиран от глобалният банков колапс.

Най-печелившата стратегия за препродажба на имот е в нулев етап на строителство, когато строителят продава на най-ниски цени. След завършване на строителството (като правило, този период е между 1,5г и 2г след започване на строителството), обектът се препродава на пазарна цена в завършен проект.  Стойността на проекта се повишава с до 30%  - увеличение на капитала от извън плановата до крайната реализация на проекта.

Промяна на цената * за студио , GBP (Northern Cyprus)

2014

2015

2016

2017

2018

2019

2020

22,600 £

24,900 £

27,900 £

32,900 £

37,900 £

42,900 £

47,900 £

* Цената е дадена в първоначален етап на конструкция, GBP

Ниска данъчна ставка.

Данъкът за недвижимите имоти в Северната част на Кипърският остров е много нисък. В таблицата по-долу са посочени данъчните ставки и други плащания, които чужденците трябва да платят за недвижими имоти.

Данъци/такси за покупка на недвижим имот

Tax amount

Stamp duty: Плащане, когато се подписва договора за продажба

0.5% от стойността на имота

Value Added Tax – VAT: Плащане, до получаване на ключът от строителя

5% от стойността на имота

Transformer charge: (осигуряване на комуникации с електричество и вода). Плащането до момента на получаване на ключът от строителя.

(1,200 – 2,000 GBP) в зависимост от типа апартамент

Други плащания

Адвокатски услуги

1300 GBP

Такса за трансфер, собственост на имота

1% от стойността на имота.

Инсталиране на електромер

1100 Turkish Liras

Инсталиране на водомер

400 Turkish Liras

Годишен данък на имота*

1.25 Turkish Lira (около 0.15 euros) на 1 sq.m.

Годишен данък чистота*

100 Turkish Liras

Годишно плащане за поддръжка на комплекса*

от 40 до 60 GBP (месечно), в зависимост от комплекса.

Бележка: *означава,  че това ще се плаща годишно

По-висок доход от наеми Higher Rental Yields.

Търговските недвижими имоти в Северен Кипър (магазини, офиси), така както и в други държави, носи повече доходи от жилищните. От друга страна, рискът е по-голям, и ще изисква доста солидна инвестиция. Не всеки инвеститор може да си го позволи.

Жилищните имоти в Северен Кипър всяка година стават по-скъпи. В допълнение, отдаването под наем на ваканционни жилища може да донесе до 10% възвръщаемост на година. Най-популярни са студио или апартаменти с една или две спални.

В момента максимална печалба дават краткосрочните наеми. В условията на ефективно управление от страна на собственика, такъв имот може да донесе до 15% на година.

Северен Кипър е непокътната природа.

Непокътнатият, естествен чар на традиционните села и приветливата природа на Турските кипърци са много привлекателни за купувачите на имоти. Много Северно Кипърски комплекси от вили и апартаменти имат като бекграунд бързо издигащите се планина Беспармак (Петте пръста), коята се спуска към северните крайбрежни плажове. Инвеститорите на имоти в Турска Република Северен Кипър имат избор между градски имот с лесен достъп до очарователното пристанище на Кирения с „Монте Карло“-вски тип нощен живот, ресторанти, казина, и яхти. Или крайбрежни или планински имоти в села или провинции заобиколени от полета, маслинови или рожкови горички само на 20-30минути от оживен град.  Дори и много градски имоти в Северен Кипър  имат гледка към планините и могат да се насладят на осветеният замък Св. Иларион през ноща, кацнал на върховете на планината зад Кирения. Красивата непокътната природа никога не е далеч от собствениците на имоти в Северен Кипър, без значение дали избираш северното, източното или западното крайбрежие, като предпочитано от теб място. Популярният източен бряг в близост до Фамагуста, и непокътнат по-отдалечен полуостров Карпаз, предлага дълги участъци от пясъчни плажове на Северен Кипър, докато по-слабо развитото западно крайбрежие е чудесно за водни спортове и кайт сърф, подхранвани от благоприятните ветрове от тази страна на Кипър. Какъвто и вид среда да обичате, ще я намерите в Северен Кипър.

Северен Кипър е с богата култура

Северен Кипър предлага уникално съчетание от история, приказна кухня, турска култура и класическа музика и други фестивали. Къде другаде в Средиземноморието можете да намерите, в такава близост, ежегодни фестивали на класическата музика на фона на призрачно красивото абатство Белапайс, уникална турска кипърска кухня с богат избор от места за хранене в Северен Кипър от световна класа, традиционен занаят и други местни фестивали и богата история на древен замък, гробници и места с хиляди години истприя, включително гръцки храмове, римски градове, персийски дворци, замъци на кръстоносците и много други! В допълнение, естествената красота на просторният Карпаз и планините Беспармак, които се издигат зад Кирения, „бижуто на Средиземноморието“ оставят в повечето посетили за първи път Северен Кипър, чувството, че неволно са се влюбили в това място, което ще им бъде страст до края на живота им. Именно тази страст кара много търсачи на имоти в Северен Кипър да купят своята си малка част от рая и да се връщат година след година в дома си в Северен Кипър.

Значително увеличение на броя на университетите и студентите

Северен Кипър отдавна е страна, в която образователният сектор заема много важно място със своите напредничеви университети и големият брой студенти. През последните години броят на университетите, които активно преподават, се увеличи до 18 с новооткритите университети. С университетите, чиито разрешителни са издадени и се очаква скоро да започнат обучение, този брой ще нарасне до 26. Днес броят на активните студенти в TRNC надхвърля 100 000, като този брой се увеличава с 12% до 15% всяка година. Това създава сериозни възможности както в сферата на недвижимите имоти, така и в инвестициите и развива икономиката на страната.

Увеличение на туристо-потока в Северен Кипър

Новите статистики на правителството на TRNC отбелязват, че туристо-потокът в Северен Кипър се е увеличил значително през последните 12 месеца – със завишен брой пристигащи от различни райони, включително Европа (Франция и Германия двете до 25%), Северна Америка (Канада и САЩ до 10 и 20%), Скандинавия (Финландия до 50%) дори и новопристигащи от Китай (до 18%)!

Без Coronavirus (COVID-19) в Северен Кипър!

Северен Кипър е първата държава в света, която изкорени coronavirus COVID-19. На 10ти Март, TRNC  обяви първият случай на COVID-19 и на 11ти Май, последният пациент заразен с coronavirus е бил изписан от болницата, като в момента няма други активни случаи.

Лайфстайла е по-евтин отколкото в Южен Кипър.

Като цяло Северен Кипър е по-евтин от Южен Кипър. Основната причина за това е, че Северен Кипър използва Турската лира, която в сравнение с еврото (което се използва в Южен Кипър) е по-подходяща валута. Използването на Турската лира е предимство на туристите и хората, които живеят в Северен Кипър, което го прави по-евтино от Южен Кипър. Поради валутните предимства, не само е по-евтино по ресторанти, клубове, rent-a-car и други, но също така Северен Кипър често предлага на по-добра стойност и по-ниски цени квалитетни хотели, в сравнение с хотелите на юг от границата.

Не се изисква разкриване на информация за произход на парите.

Поради международните санкции и липсата на признаване на „TRNC“ банковият сектор е до голяма степен изолиран от международните финансови институции. Банките, които оперират в района, нямат достъп до системата SWIFT и почти нямат кореспондентски банкови взаимоотношения извън Турция. Също така всяка информация, оповестена пред Министерството на финансите, включително имената на бенефициенти (имоти или компании) и финансова или друга информация за имотите или дружествата и техните собственици, остава строго поверителна.

Кипърските плажове имат най-качествената вода в целият Европейски съюз.

Кипър има най-висок дял места за къпане с отлично качество на водата в Европейския съюз с 99,1%, сочи доклад на Европейската комисия и Европейската агенция по околна среда (ЕАОС), публикуван на 08 юни 2020 г. Проучването обхваща 113 места за къпане в Кипър, от които 112 бяха открити с отлично качество. Според доклада, в пет страни 95% или повече от местата за къпане са с отлично качество на водата: Кипър (99,1% от всички обекти), Австрия (98,5%), Малта (97,7%), Гърция (95,7%) и Хърватия (95,6%), сочи проучването.

Новото летище ERCAN ще поеме полети директно от Европа.

Министърът на туризма на TRNC, Unal Ustel, заяви, че когато приключи изграждането на новият терминал на летище Ерджан, ще стартира кампании за въвеждане на директни полети до Северен Кипър от Европа и от Великобритания. Новият терминал на летище Ерджан ще работи на същото ниво като другите съвременни международни летища, осигурявайки безопасността на пътниците, безопасността на полетите и висококачественото обслужване. Премиерът на Северен Кипър Ерсин Татар заяви, че работата по новата писта и терминал на летището в Ерджан е приключила, а датата на откриване е определена за 29 октомври 2020 г.

Тъй като някой от най-големите световни запаси на газ в света са открити в Кипър, островът се пръвръща в притегателна точка от гигантите в изкопаемите горива.

На 31 октомври 2018 г. Турция стартира собствен добив на нефт и газ извън Анталия, което може да предизвика ново напрежение в региона. През последното десетилетие проучвателното сондиране разкри огромни запаси от природен газ и нефт в близост до бреговете на Кипър, Египет, окупираната Палестина и Ливан. Средиземноморието, Mare Nostrum, бързо се превръща в център на напрежение, свързано с морските граници и зоните за икономическо изключване (ИИЗ). Два регионални спора изострят проблема: израелско-палестинският конфликт и раздора над самия Кипър, като островът е разделен от 1974 г.

Анкара не е ратифицирала Конвенцията на ООН за морското право от 1982 г. поради опасенията си относно член 87 от част V. След линията на Анкара, TRNC претендира за съсобственост върху природните ресурси на острова и се противопоставя на опитите на Никозия да направи едностранно договори за сондиране в морето. През септември 2011 г. кипърските турци подписаха „споразумение за разграничаване на континенталния шелф“ с Турция. На тази основа сепаратисткият режим обяви "зона за икономическо изключване", включваща половината от кипърската ИИЗ и включва блокове 1, 2, 3, 8, 9, 12 и 13.

Тази карта показва Кипърската изключителна икономическа зона, както и различините сондажни блокове,  компаниите които ги проучват и съответните държави. (Andreas Vou | VoxEurop).

Доказаните запаси от газ, разпръснати по 13 блока на част от самодекларираната ИИЗ на Република Кипър, се оценяват на 10-12 милиарда кубически фута. Природният газ в блок 12, наречен „Афродита“, пробит от компании като Noble Energy, Royal Dutch Shell и Delek, се оценява само на 4,5 милиарда кубически фута. На 8 февруари 2018 г. италианският гигант Eni обяви откритие на газ в блок 6, „Калипсо“. Според кипърските медии доказаните му резерви се оценяват на между 6 и 8 млрд. куб. фута. Но тези цифри остават малки в сравнение с тези на кладенци, принадлежащи на Египет ("Zohr", 30 милиарда кубически фута) и окупирана Палестина.

За първи път в своята история Кипър играе, фактически, важна роля в регионалната политика и сигурността. Следователно този ход може да даде реална възможност за икономически ползи за Северен Кипър.

Отваряне на Вароша - Varosha (Marash) до края на 2020.

През 2019 г. правителството на Северен Кипър обяви, че ще отвори Вароша за възстановяване. На 14 ноември 2019 г. Ерсин Татар, премиерът на Северен Кипър, обяви, че Северен Кипър има за цел да отвори Вароша до края на 2020 г.

Турски и северно кипърски представители се срещнаха през февруари 2020 г. в изоставения град, разрушен от войната, за да обсъдят потенциално възстановяване на района след 46 години, ход, който Анкара заяви, че е „историческа“ възможност да носи туризъм и икономически ползи.

Вароша, южното предградие на Фамагуста, е ограден и изоставен след нахлуването на Турция в Северен Кипър след преврат, вдъхновен от Гърция през 1974 г. С пръстен с ограда, която се простира до морето, бившият ваканционен курорт е затворен за всеки, с изключение на турските военни, след като 39 000 жители  кипърски гърци избягаха от настъпващите турски войски. След обиколка на района, в разговор турският вицепрезидент Фуат Октай заяви, че отварянето на Вароша ще има ползи за туризма, икономиката и търговията. „Поддържането на този райски бряг под суверенитета на турската република Северен Кипър празен, не е приемливо от юридическа, политическа или икономическа гледна точка“, каза Октай.

Турските и северно кипърските представители продължават усилията си за инвентаризация там, каза той. „За съжаление тук има изоставена зона, както и рушящи се сгради. Надеждата ни е Вароша да се възроди по начин, който да съживи икономическия, търговския и социалния живот тук “, каза Октай.

Добави коментар

Поискайте оферта сега

Наш специалист ще се свърже с Вас в рамките на деня.